House Tours
May 15, 2016

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

By: Sara Cation
A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

A masculine interior with clean, simple lines. Author: Tracey Ayton

House Tours
May 15, 2016

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

By: Sara Cation

Downsizing can be daunting, but when you have the help of two dedicated designers, things start looking up.

Rarely does the term "blank slate" ring as true as when it comes to decorating a new space. But in Terence Little and Ben Clermont's case, it had a double meaning: They moved into a 1,080-square-foot new-build penthouse in central Vancouver, which, as Terence describes, "was white, white, white, everywhere looked," and they brought virtually nothing with them. Moving from a house more than twice the size, the couple purged everything but their artwork and a lone armchair, so they could start decorating from scratch.

But where does one even begin with a clean canvas like this? "With homework," advises designer Jamie Deck of Shift Interiors, who teamed up with Lindsay McLennan of Motto Interior Design to masterfully execute a design Terence and Ben would love while maximizing their limited space. "We have a pretty intense interview process," explains Jamie. "We ask our clients to do lots of colour research and to find inspiration photos." What the couple turned in revealed a proclivity for masculine interiors with simple, clean lines, Mid-Century Modern-style furnishings and bold hits of black. "We wanted the condo to look interesting, comfortable and modern, but not overly designed," says Ben. "Out top requested were to create a space that's efficient and easy to entertain in, as well as to highlight the view outside," adds Terence.

 

Photo Gallery

prev next 1 of 8

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

Bright and airy kitchen

Homeowners Terence Little and Ben Clermont love the bright and airy builder-grade kitchen. The small kitchen island boasts ample prep space and storage for avid home chef Ben's many cookbooks.

By: Sara Cation Source: Tracey Ayton Credits: Style at Home

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

Glass backsplash

The kitchen is sleek and streamlined but gets plenty of interest from the glass-tiled backsplash (which offers an ethereal effect).

By: Sara Cation Source: Tracey Ayton Credits: Style at Home

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

Open shelving

Open shelving maintains the fresh, airy feel of the kitchen.

By: Sara Cation Source: Tracey Ayton Credits: Style at Home

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

Slate grey

Though the stunning space is now a far cry from the blank slate it once was, we'll call it a fitting coincidence that so much of the design is hinged on slate grey.

By: Sara Cation Source: Tracey Ayton Credits: Style at Home

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

Large dining area

"A large dining area was crucial for Terence and Ben, who love cooking and entertaining," says designer Jamie Deck of Shift Interiors. "But in order to achieve that, we needed to borrow some space." So Jamie and designer Lindsay McLennan of Motto Interior Design had the doors of a large closet removed and a banquette with deep storage drawers installed in its recess. The resulting nook can seat up to eight people with the benches from the entryway pulled into use. Harley the Australian Labradoodle approves of the new digs as well.

By: Sara Cation Source: Tracey Ayton Credits: Style at Home

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

Deep, rich hues

The high-contrast between the bright, light kitchen and the dark, saturated dining area is further accented with its tabletop accessories.

By: Sara Cation Source: Tracey Ayton Credits: Style at Home

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

Multi-tasking contemporary cabinetry

Not just a media unit, the contemporary cabinetry in the living area also displays tchotchkes, stores cleaning supplies, hides an unsightly air conditioner and boasts a fully stocked bar. The wall-mounted unit floats so even though it's charcoal grey and nearly 10 feet tall, it feels light and airy instead of oppressive.

By: Sara Cation Source: Tracey Ayton Credits: Style at Home

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse

A seat with a view

The designers incorporated many Mid-Century Modern-inspired pieces liek this Eames-style lounger in the living area ("It offers the best views in the condo," says Terence, referring to not only the view of the park, but also that of Ben cooking).

By: Sara Cation Source: Tracey Ayton Credits: Style at Home
 

 

Share X
House Tours

A blank slate turned high-contrast Vancouver penthouse